Jag har tappat arbetsglädjen efter detta sega corona-år. Hur ska jag återfå fokus på min karriär? 

En ide är att försöka återknyta igen på ett mer nära sätt till sina kollegor, kanske några utvalda som man känner glädje att vara tillsammans med. Återfå en känsla av sammanhang och tillhörighet. Bjud in till en digital lunch, ta en promenad utomhus en stund.  Prata om jobbet och hur ni upplever den här tiden,  genom att dela med av dig själv så kommer du inse att fler känner som du, att bli medveten om det kan bidra till att påminna om att just du faktiskt fyller en viktig funktion på jobbet och att du är lika efterlängtad som du längtar efter dina kollegor och vanliga rutiner.

Hur gör jag för att ta reda på vad jag verkligen vill göra?

Ett sätt kan vara att börja i änden, OM du inte hade praktiska saker och ansvar att ta hänsyn till, vad skulle du då vilja göra? Våga drömma fritt.

Ett annat sätt kan vara att bryta ner ditt nuvarande jobb i mindre bitar, verkligen stanna upp och känna vilken bit ger dig glädje och energi, vilken bit suger din energi och gör dig låg. Det kan ge en ledtråd till vad just du vill fylla dina  jobbdagar med mer och utgå från det.

Vad kan hjälpa mig att våga ta nya riktningar?

Kasta dig ut och sök jobb, kanske även något som du känner på förhand du inte kommer vara aktuell för, bara för att träna. Många kan tycka det är svårt om man varit lång tid på ett jobb, men se några intervjuer som just träning, det kommer kunna bygga på ditt självförtroende och avdramatisera situationen till jobbet du verkligen vill ha dyker upp. Du  även ta hjälp av en coach, att tex skriva CV och personligt brev om du känner dig osäker.

Många av oss arbetar hemifrån. Vad ska jag tänka på för att inte karriären ska stanna av?

Var aktiv själv, tag kontakter, anmäl dig och var med i olika digitala event inom ditt yrkesområde eller varför inte inom ett helt nytt, var aktiv i sociala medier. Om jag ska ge ett råd, tillse att du har en bra och attraktiv Linked-In profil, hjälp går att få om du inte vet hur.  Många kan också nu passa på att vidareutbilda sig, det finns mängder av kostnadsfria webbinarier på sociala medier. 

Du kommer se att genom att synas mer i sociala medier kommer saker att hända av sig själv.

Som chef, vad är extra viktigt att tänka på när medarbetarna arbetar hemifrån?

Håll kontakt, det är lika viktigt att vara närvarande som chef även om det är ett geografiskt avstånd, det ansvaret kan ingen chef abdikera från. Bjud in till digital veckoavstämning, uppstart, avslut på veckan, fredagsfika, och gör dig själv tillgänglig. Glöm inte att det spontana måste få plats även i en digital vardag, överraska din medarbetare med ett oväntat samtal, så inte allt blir så planerat och uppstyrt som dagarna tenderar att bli i vår nya digitala värld. Underskatta inte vikten av ett vanligt telefonsamtal 🙂