Idag har jag haft samtal med en trött chef.

Jag frågar, vad har du gjort under förra året som är en satsning på dig själv?

Det blev tyst länge, ….efter ett tag kom svaret, Inget.

Jag känner själv så väl igen mig i att som chef sätter man ofta sig själ sist.

Vi chefer har krav på oss att skapa resultat, leva upp mot mål, utveckla våra medarbetare och med de bästa intentioner i början av året att också utveckla sig själv så sitter många chefer där när året går mot sitt slut och man har varit tvungen att spara och det man tagit till är att spara på sig själv.

Jag har i många år haft underchefer och på min fråga i våra medarbetarsamtal om vad som är den viktiga prioriteringen så kommer ofta svaret just att, – klara min budget och utveckla medarbetarna.

Jag har då svarat, ja det är sant men ditt viktigaste jobb är att ta ansvar för att du har energi att komma på jobb varje dag och vara en kulturbärare och förebild. Det är enligt mig en chefs viktigaste jobb.